İmam Ahmed’in dediğine göre hamile kadın hayız görmez. Kadınlar hamile olduklarını hayız kanının kesilmesiyle anlarlar. İlim ehlinin de dediği gibi hayız, annesinin karnındaki cenini beslemek için Allah tarafından yaratılmıştır. Bu sebeple hamilelik başladığı zaman kan kesilir. Ancak bazı kadınlar hamilelikten önce olduğu gibi hamilelikten sonra da hayız görmeye devam ederler. Bu kadının hayzının gerçek hayız olduğuna hükmedilir. Çünkü onun hayzı devam etmektedir ve hamilelikten etkilenmemiştir. Dolayısıyla hamile olmayanların hayzının mani olduğu her şeye bu hayız da mani olur, onun gerektirdiği şeyleri bu da gerektirir, onun düşürdüğü şeyleri düşürür. Kısaca hamile kadından çıkan kan iki türlüdür:
Birincisi: Hayız olduğuna hükmedilen türüdür ki bu, kadında hamile olmadan önceki gibi devam eder. Çünkü bu, hamileliğin hayızı etkilemediğinin delîlidir, bu sebeple hayızdır.
İkincisi: Hamile kadının arızi bir sebeple karşılaştığı kandır ki, ya bir olay sebebiyle veya bir şey taşıdığı için veya bir yerden düştüğü için gelebilir. Bu, hayız kanı değil, damardan gelen bir kandır. Bu sebeple namaza ve oruca mani değildir, kadın temiz hükmündedir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 169